Laman Utama  I  Senarai Berita  I  Kembali Ke BERNAMA.com  I  facebook  I  twitter  English Version

 
 
 
  Agong Berangkat Hadir Majlis Santapan Diraja Sempena Pertabalan

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Sultan Muhammad V malam ini berkenan berangkat menghadiri Majlis Santapan Diraja sempena pertabalan Seri Paduka sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 di Istana Negara di sini, malam ini.
 
     
  Transkrip Penuh Titah Sultan Muhammad V Sempena Pertabalan Sebagai Yang di-Pertuan Agong

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Berikut adalah titah Sultan Muhammad V pada Istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15, di Istana Negara, di sini hari ini:
 
     
  Rakyat Kelantan Pelbagai Kaum Sukacita Atas Pertabalan Sultan Muhammad V Sebagai Agong

Oleh Mohd Fakri Awang Lah

KOTA BHARU, 24 April (Bernama) -- Rakyat Kelantan pelbagai kaum, agama dan lapisan masyarakat hari ini menzahirkan rasa sukacita atas pertabalan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 yang berlangsung di Istana Negara, Kuala Lumpur hari ini.
 
     
  Sembah Ucapan Najib Manifestasi Raja Dan Rakyat Berpisah Tiada

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Sembah ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Yang di-Pertuan Agong menggambarkan manifestasi bahawa raja dan rakyat berpisah tiada, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
 
     
  Profil Sultan Muhammad V

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Bersempena pertabalan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15, Istana Negara telah mengeluarkan profil Seri Paduka Baginda seperti berikut:
 
     
  Institusi Raja, Agong, Pancaran Kepada 'Pemeribadian Atau Jatidiri Negara'

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata institusi Raja atau dalam konteks Kerajaan Persekutuan, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, adalah pancaran kepada 'Pemeribadian atau Jatidiri Negara', yakni 'Personification of the Nation'.
 
     
  Modal Insan Penentu Kejayaan Negara - Titah Agong

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V bertitah kualiti modal insan negara adalah penentu utama kejayaan Malaysia pada masa hadapan.
 
     
  Ikrar Sultan Muhammad V Sebagai Yang Di-Pertuan Agong

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Berikut adalah ikrar Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 pada Istiadat Pertabalan di Balairung Seri, Istana Negara hari ini.
 
     
  Istiadat Pertabalan Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 Bermula

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V secara rasminya akan ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 dalam satu istiadat mengikut tradisi Kesultanan Melayu yang akan berlangsung di Istana Negara hari ini.
 
     
  Hampir 200 Anggota Trafik Kawal Lalu Lintas Sempena Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Esok

KUALA LUMPUR, 23 April (Bernama) -- Hampir 200 anggota trafik akan bertugas mengawal lalu lintas sempena Istiadat Pertabalan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 di Istana Negara esok.